Dejavnosti

V ŽELJI ČIM VEČJE AKTIVACIJE V DIJAŠKEM DOMU ŠGV STE LEPO VABLJENI, DA SE UDELEŽITE VSAJ ENE IZMED PONUJENIH DEJAVNOSTI.

KULINARIČNE DELAVNICE

Ljubitelji kulinarike se boste na kuharskih delavnicah vsak mesec naučili pripraviti jedi različnih tematik. Udeleženci boste na delavnicah aktivno sodelovali, zato bo vaša kuharska izkušnja še slajša. Delavnice potekajo na zabaven način, v prijetnem okolju čajne učne kuhinje. Delavnice bo vodila vzgojiteljica Kristina, ki bo predajala svoja znanja in izkušnje iz sveta kulinarike. Dobra kuhinja se prične s skrivnostjo recepta. Sledi ustvarjanje, na koncu pa se kuharsko ustvarjanje konča s pogostitvijo in z uživanjem ob dobri hrani.

Za udeležbo je potrebno imeti svoj predpasnik in dobro voljo za skupno     ustvarjanje v naši kuhinji! 😊

Termin: 1x mesečno, ob ponedeljkih, od 19:15 dalje

Mentor: Kristina Slejko

UČENJE KITARE

Pri interesni dejavnosti učenja kitare boste skupaj z vzgojiteljem Robijem zasledovali naslednje cilje:

  • samostojno igranje skladb ter poznavanje in uporaba vsaj treh do štirih različnih ritmov;
  • poznavanje dur mol ter septakordov in zahtevnejših prijemov;
  • samostojno uglaševanje kitare brez uglaševalca, poznavanje in uporaba različnih variacij ritmov,
  • usposabljanje novih nosilcev službe prvih kitaristov.

Vsebina, s katero boste zasledovali načrtovane cilje, pa je sledeča:

  • spoznavanje kitare (vrat kitare s toni ter orientacija na kitari); akordi na različnih pozicijah (vsaj tri);
  • učenje ritmov (vaje za levo in desno roko); praktične vaje: igranje pesmi, zahtevnejši ritmi (učenje skozi konkretne pesmi), power akordi (aplikacija na konkretne pesmi),
  • zahtevnejši prijemi ter pentatonična lestvica.

Termin: torek 19.30h – 20.30h

Mentor: Robi Rolih

ODBOJKA

Vabljeni, da se pridružite ženski in moški ekipi za odbojko. Žensko ekipo bo letos vodila dijakinja Neža Mauko, moško pa dijak Andraž Hvalica. Treningi bodo potekali enkrat tedensko v telovadnici. Ekipi bosta delovali vzporedno, treningi bodo skupni. Pred tekmami pa bo posamična ekipa igrala skupaj z namenom boljše organizacije v ekipi. Prav tako boste deležni različnih vaj in prijemov za boljše spoznavanje tehnik igranja odbojke.

USTVARJALNE EKO DELAVNICE

Namen delavnice je spodbujanje kreativnosti in ročnih spretnosti pri oblikovanju izdelkov iz najrazličnejših materialov. Izziv delavnic bo uporaba preprostih materialov, ki nam ostajajo doma: npr. ostanki blaga, ponošena oblačila, plutovinasti zamaški, kartonasti tulci, ki ostanejo od papirnatih brisač in toaletnega papirja, barvni papir in karton, časopis, odpadne fotokopije notnega črtovja, gumbe, pa tudi plastenke, vrvice, volna in bombaž ter aluminijasta žica. Iz omenjenih materialov bomo izdelovali uporabne predmete kot so kazalci strani, plastično cvetje, okraske in kaži strani iz žice, peresnice, torbice in torbe in tudi izdelke s katerimi bomo obogatili in polepšali praznične dni, kot so Božič in Velika noč. Za te priložnosti bomo izdelali adventne venčke, voščilnice pa tudi stilizirane miniature jaslic.

Lepo vabljeni vsi, ki radi zbežite v svet domišljije in kreativnosti in se vrnete s ščepcem lepote na dlani.

Termin: četrtek, 13.45 – 15.15, vsakih 14 dni.

Mentor: Polona Strnad Bensa

BRALNI KROŽEK

Lavričeva knjižnica Vipava pripravlja za dijake ŠGV, predvsem pa za dijake dijaškega doma pripravljajo srečanje ob odličnih knjigah različnih tematikah: Avstralija, Japonska, ali kakršnakoli druga tematika, ki bi jo predlagali dijaki oz. knjižničarka. Na mesečnih srečanjih bi debatirali ob prebrani knjigi, si s tem širili obzorje, sprejemali različne uvide, spoznavali drug drugega, knjižnico. Dijaki bodo lahko tudi sami predstavili svojo najljubšo knjigo in jo priporočili drugim, lahko na bralnih srečanjih, lahko pa na način, da drugega člana krožka #tagajo (označijo) na FB ali IG strani, ki bi jo ustanovili prav za ta namen. Organizirali bi tudi predstavitev knjige kakšnega kakovostnega slovenskega avtorja.

Termin: sreda: 14.30 – 15.15, 1x mesečno, Lavričeva knjižnica Vipava

Mentor: Valentina Tominec

Koordinator za DD ŠGV: Urška Doblehar

FILMSKI VEČERI

V letošnjem šolskem letu bomo zasledovali filme, ki bodo podpirali globoko in vsebinsko tematiko o odnosih. Ob filmih in vsebinskih kontekstih si lahko dijak izoblikuje kritičen pogled na družbeno dogajanje in kako se odseva v različnih kontekstih odnosov in življenjskih vprašanj, ki se ob tem odpirajo. Vsebine filmov se bodo nevede projcirali v naše vsakdanje življenje in nas bodo vodili k razmisleku o lastnem življenju. Piko na i naredi filmu skupna refleksija, ki po filmu odpira raznovrstne poglede, razmišljanja in odpiranja novih kontekstov in uvidov.

Termin: torek ali sreda, 1x mesečno

Mentor: Urška Doblehar

ŠAH

Šah je igra, kjer vadimo strateško razmišljanje, kar lahko posamezniku pomaga pri osebni rasti. Poleg igranja šaha, bomo tudi spoznavali posamezne poteze, ki so pri šahu odločilne, kot je na primer otvoritvena poteza. Igrali bomo tudi simultanke.

Termin: četrtek, od 19:30 do 20:30

Mentor: Simon Cigoj

PLEZANJE NA UMETNI STENI

Planinsko društvo Vipava dijaškemu domu ŠGV daje možnost, da se dijaki našega dijaškega doma rekreirajo na umetni plezalni steni. Za plezanje je dobrodošlo, da ima dijak nekaj predhodnega znanja kako uporabiti tako steno. Lahko pa se dijak podaja na novo na to pot.

Termin: vsak večer od 19:30 do 20:45, razen ob četrtkih od 19:30 do 20:30

Mentor: Simon Cigoj

SVETOPISEMSKA SKUPINA

Srečanja potekajo v veroučni učilnici pri kapeli (če bo učilnica prosta). Namen skupine je, da skozi šolsko leto prebere nekatere pomembnejše odlomke iz Svetega Pisma in ob njih zasluti bistvena sporočila krščanske vere (ljubezen, sprava, odpuščanje, greh, poklicanost …). Vsak član skupine naj ima Sveto Pismo (lahko tudi v e-obliki na telefonu), priporočamo papirno obliko. Za srečanje se vsak pripravi tako, da izbrani odlomek večkrat prebere skozi teden, na srečanju samem pa predstavi svoj pogled na prebrano besedilo, kaj ga je nagovorilo, kaj ne razume (torej vprašanja). Srečanje se zaključi s kratko molitvijo. Če bo s strani udeležencev predlagana še drugačna metoda, se bomo o tem pogovorili in odločili skupaj.

Termin: torek, ob 19:40 (45 min – 1h)

Mentor: Ivan Likar

POGOVORNA SKUPINA

Namen pogovorne skupine je, da se ob temah, ki si jih skupina sama določi naučimo razpravljati, poslušati, argumentirati … predvsem pa, da pustimo, da tudi če ima nekdo drugačno mnenje kot ga imamo mi, da to mnenje lahko izrazi brez, da bi se rodila v nas zamera, jeza ali želja po tem, da bi mu vsilili naše mnenje.

Vsak udeleženec se torej na srečanje pripravi (ob temi ki jo udeleženci sami predlagajo) tako, da prebere kakšen članek, prispevek ali knjigo na določeno temo. Če se da si nekaj misli kratko zapiše. Na srečanju samem pa si stališča in razmišljanja podamo, jih poslušamo, skušamo razumeti … predvsem pa skušamo razumeti kakšna vrednota(vrednote) stojijo za nekim stališčem.

Učili se bomo: pripraviti na debato, izražati se, poslušati, spoštovati in ohraniti mirno kri ob različnih pogledih. Teme izbirate vi.

Termin: druga in četrta sreda v mesecu, ob 19:40

Mentor: Ivan Likar