IMG_2141

Je advent čas hitenja?!

Kot veleva tradicija so jaslice na recepciji v dijaškem domu letos postavili maturantje. Postavitev je na prvi pogled popolnoma drugačna od pričakovane, a nosi v sebi pomen ob katerem se je vredno zamisliti.

Advent je čas pričakovanja. Počasi, vsak teden prižigamo svečko za svečko. Z veseljem se pripravljamo na prihod Gospoda, molimo in prepevamo božične pesmi. V nas se počasi naseli mir. Na adventnem venčku prižgemo še zadnjo, četrto svečko in nestrpnost pričakovanja je neizmerna. Komaj čakamo na božični večer, ko se bomo skupaj z družino najprej postavili jaslice ter se potem po belem snegu sprehodili k polnočnici. Domov se potem vrnemo polni miru in božične radosti.

Resničnost pa je velikokrat zelo drugačna od zgoraj naslikane idealne slike božičnega časa.

Advent je čas hitenja. Resnici na ljubo je advent skoraj enak kateremukoli drugemu času v letu. Običajno vsi samo hitimo od ene obveznosti k drugi, od spraševanj k testom, od »super fotke« na instagramu do »mystory-ja« in brezvezne objave na zidu facebook prijatelja, ki ga mimogrede sploh ne poznaš … In tako čas adventa mine. Prižigamo svečke in se vmes mogoče zavemo, da gorijo že vse štiri. Na hitro postavimo jaslice, izobesimo lučke in mogoče še odidemo k polnočnici.

Pa vidimo Božji prihod med nas? Prepoznamo spremembo v svetu? V sebi? Dopustimo novo življenje, rojstvo Boga? Se Jezus rodi tudi v hlevčku našega srca?!

Vse to predstavljajo tudi naše letošnje jaslice. Da bi videli božič, se je potrebno potruditi. Običajno sliko jaslic smo skrili med zvezke, darilca, elektroniko, odejico, revije … To predstavljajo ovire, ki nas v vsakdanjem življenju omejujejo, da ne vidimo in ne začutimo božičnega čudeža. Sveto Družino moramo poiskati, skloniti se moramo in prižgati svečo, luč. In tako tudi na naših jaslicah. Pri tem pa si morate pomagati s svojimi »super smart« napravami – pogosto nas te odbijajo od Boga, a tokrat ga boste le z njihovo pomočjo videli, le pravilno jih bo potrebno uporabiti. V jaslicah poiščite modro škatlo s tremi luknjami, poglejte skozi spodnji dve in skozi zgornjo posvetite z lučko. Tako boste lahko videli bistvo.

P. S.: V našem primeru ste dobili navodila za uporabo. Resničnemu življenju pa ta niso priložena, zato je potrebno prisluhniti napotkom srca in vesti. In le tako bomo prišli do bistva – Njegovega rojstva, ki je tudi novo rojstvo v nas. Pa srečno.

(Besedilo: Klara Vrabec)