V dijaškem domu smo v ponedeljek, 18. 10. 2021 gostili gospo Veronika Bevk , ki nam je

predstavila počitniško delo v tujini. Najprej nam je predstavila organizacije, ki so temu že same po sebi namenjene, nato nam je natančneje opisala te organizacije (npr. Nomago) in njihove ugodnosti, prednosti in ponudbe.

Natančno nam je opisala možnosti prijave na počitniško delo v tujini in nam to tudi pokazala. Prav tako, nam je predstavila organizacije, v katerih delaš kot prostovoljec, pa tudi take  vrste dela, za katere se odločiš samostojno in je vsa organizacija odvisna od tebe – sam moraš poskrbeti za hrano, bivanje, prevoz, delo ipd., kar je po mnenju gospe Veronike, tudi zelo lepa izkušnja.

Kot zadnji del predavanja, nam je predstavila svojo osebno izkušnjo na počitniškem kampu na Hrvaški in na kampu, za osebe s posebnimi potrebami v Ameriki. Osebno, so me očarale slamnate hiške ob morju in opis kampa, ki je spominjal na ameriške filme. Bilo je tudi zanimivo opažati nasmejane obraze in veselje, izraženo na slikah, ki nam jih je ga. Veronika pokazala. Počitniško delo je  torej delo, za dijake (nad 18 let, ali manj s spremstvom), ki lahko traja od enega tedna, pa tudi do 3 mesece dolgo. Stroški lahko stanejo od 150€ do nekaj čez tisoč evrov, vendar na vse to vpliva izbira dela in organizacije, ki to delo organizira. Nekatera dela obljubljajo tudi dobro plačilo, predvsem pa dijaku nudijo nove izkušnje, ki mu lahko tudi spremenijo življenje na boljše.

Hvala torej gospe Veroniki za čudovito in izčrpno predavanje in gospe Ivici, ki je srečanje organizirala.