Vladimir Anžel

Prosim, gospod, ravnatelj, da se nam na kratko predstavite.
Ime mi je Vladimir Anžel, s tem letom sem jih napolnil 60. Na Škofijski gimnaziji Vipava pa poučujem že od leta 1990 – pravzaprav sem prišel poučevat v zadnjem letu delovanja Srednje verske šole. Ravnatelj sem 26 let, od leta 1998. Po rodu sem iz Slovenskih goric, 40 km vzhodno od Maribora, zdaj pa živim v Vipavi.


Kako je tekla vaša poklicna pot?
V 3. letniku gimnazije sem se odločil, da bom študiral fiziko. Študiral sem v Ljubljani, tam sem spoznal ženo in se z njo preselil na Primorsko. Najprej sem iskal službo v podjetju Iskra Avtoelektrika v Šempetru, kasneje sem dobil delo na goriški gimnaziji in tam delal 8 let. Hkrati sem prevzel učenje fizike na nekdanji Srednji verski šoli v Vipavi ter po osmih letih še vodstvo šole. Takoj ko sem začel poučevati, je bilo zelo pestro. Imel sem 35 ur pouka na teden, kasneje, ko se je spremenil učni načrt, se je delovna obveznost znižala na 20 ur. V teh treh desetletjih so se strukture in navade »malo« spremenile – prve teste sem sestavljal na pisalnem stroju. Vesel sem, da sem postal učitelj, in po toliko letih še vedno rad poučujem.


Kaj vas v življenju poleg poklicnega dela še napolnjuje z veseljem?
Veliko mi pomeni družina. Z ženo rada pleševa, že 20 let vsaj enkrat na teden. Zelo rad grem kdaj nazaj v domače kraje, kjer imam vikend, kdaj kaj preberem, rešim kakšno križanko …


Katero je vaše življenjsko vodilo?
»V ljudeh se vedno najde dobro.«

Neža Štremfelj