Interesne dejavnosti


Pri interesni dejavnosti učenja kitare boste skupaj z vzgojiteljem Robijem zasledovali naslednje cilje:
samostojno igranje skladb ter poznavanje in uporaba vsaj treh do štirih različnih ritmov;
poznavanje dur mol ter septakordov in zahtevnejših prijemov;
samostojno uglaševanje kitare brez uglaševalca, poznavanje in uporaba različnih variacij ritmov,
usposabljanje novih nosilcev službe prvih kitaristov.

Vsebina, s katero boste zasledovali načrtovane cilje, pa je sledeča:
spoznavanje kitare (vrat kitare s toni ter orientacija na kitari); akordi na različnih pozicijah (vsaj tri);
učenje ritmov (vaje za levo in desno roko); praktične vaje: igranje pesmi,zahtevnejši ritmi (učenje skozi konkretne pesmi), power akordi (aplikacija na konkretne pesmi),
zahtevnejši prijemi ter pentatonična lestvica.

Termin: torek 19.30h – 20.30h; Mentor: Robi Rolih


Vsebina: Čez leto bomo sledili izboru nekaterih odlomkov iz Svetega pisma, ob katerih se zaustavimo in pogledamo vsebino, sporočilo, ozadja, … odpremo svoje misli, vprašanja in sledi pogovor. Priporoča se lasten izvod Svetega Pisma (vsaj na mobitelu), beležka, svinčnik. Srečanje zaključimo s kratko molitvijo.

Cilji: spoznavati svet Svetega pisma, odkrivati v čem me ta svet nagovarja, učiti se brati, premišljevati in podeliti spoznano z drugimi, kako lahko Sveto pismo uporabim za osebno molitev. 

Termin: četrtek ob 19.40 Mentor: Ivan Likar
Čas: tedenska srečanja ob četrtkih zvečer ob 19.40.
Število srečanj čez leto: 25 po 1 uro.


Ob sredah bomo na tak ali drugačen način prepletali. Od vezenja, makrameja, kvačkanja in pletenja pa do prikupnih venčkov iz zelenja in ličnih šopkov rož. Tudi za druge vrste ustvarjanja se bo našel čas. Zraven pa bomo pustili, da se prepletajo tudi naše misli: tako čisto spontano in sproščeno bo na prepletanjih tudi prostor, da si podelimo kakšno spoznanje ali vprašanje.
Vsako sredo od 19.30. Mentorica: Neža Tomažič


Dijaki se boste lahko sprostili v šolski telovadnici ob različnih skupinskih športih (košarka, nogomet), možen je obisk fitnesa. Odhod v telovadnico poteka v spremstvu enega od vzgojiteljev, načeloma po večerji, okrog 19:30. Termin: ponedeljek, torek, sreda.


Vabljeni, da se pridružite ženski in moški ekipi za odbojko. Treningi bodo potekali enkrat tedensko v telovadnici. Ekipi bosta delovali vzporedno, treningi bodo skupni. Pred tekmami pa bo posamična ekipa igrala skupaj z namenom boljše organizacije v ekipi. Prav tako boste deležni različnih vaj in prijemov za boljše spoznavanje tehnik igranja odbojke.
Mentor: Andraž Hvalica, dijak.Lavričeva knjižnica Vipava pripravlja za dijake ŠGV, predvsem pa za dijake dijaškega doma pripravljajo srečanje ob odličnih knjigah različnih tematikah: Avstralija, Japonska, ali kakršnakoli druga tematika, ki bi jo predlagali dijaki oz. knjižničarka. Na mesečnih srečanjih bi debatirali ob prebrani knjigi, si s tem širili obzorje, sprejemali različne uvide, spoznavali drug drugega, knjižnico. Dijaki bodo lahko tudi sami predstavili svojo najljubšo knjigo in jo priporočili drugim, lahko na bralnih srečanjih, lahko pa na način, da drugega člana krožka #tagajo (označijo) na FB ali IG strani, ki bi jo ustanovili prav za ta namen. Organizirali bi tudi predstavitev knjige kakšnega kakovostnega slovenskega avtorja.

Termin: sreda: 14.30 – 15.15, 1x mesečno. Mentorica: Valentina Tominec


Dijakom dijaškega doma ŠGV je dana možnost plezanja na umetni steni v stari vipavski šoli, ki je v lasti Planinskega društva Vipava. Možnost plezanja je vsak večer od ponedeljka do četrtka, le za ključ vhodnih vrat prostora, kjer je plezalna stena moraš prositi vzgojitelja Simona.
Mentor: Simon Cigoj.


V dijaškem domu ŠGV dijakom nudimo možnost igranja šaha. Igra z stoletno tradicijo omogoča dijaku krepitev strategije in koncentracije. Veliko pozornosti bomo namenili igranju na omejen čas. Posvetili se bomo tudi simultanki. Da bomo lažje ocenili, koliko in kako napredujemo pa bomo občasno povabili na prijateljske partije člane sosednjih šahovskih klubov. Interesna dejavnost se bo izvajala najmanj enkrat mesečno.
Mentor: Simon Cigoj.


Streljanje se izvaja v Vipavski vojašnici pod budnim očesom poveljnikov. Za lažje učenje streljanja z zračno puško se posameznik uči s streljati s pomočjo laserja, ki se izvaja na posebnem strelišču v vojašnici. Interesna dejavnost poteka enkrat mesečno.

Mentor: Simon Cigoj.


Po napornih urah za šolskimi klopmi, v dijaškem domu ŠGV enkrat mesečno možnost udeležitve na planinskih turi. Spoznavali bomo bližnje in daljne vrhove, ki ponujajo  lepe razglede, vedno v prijetni družbi vrstnikov. Na poteh se bomo seznanjali tudi z kulturnimi, zgodovinskimi posameznih vrhov. Proti koncu leta boste lahko sami izbrali kateri vrh bomo osvojili.

Mentor: Simon Cigoj.


Predvideni so 4 gosti v letu. Namen večernih gostov je spoznati njihovo življenjsko zgodbo in njihovo poslanstvo, prav tako pa se od večernega gosta česa novega naučiti. Izbiro gostov bomo letos deloma prepustili vam dijakom, saj boste glasovali za goste preko spletne ankete.

Termin: 4 x na leto.
Mentorica: Kristina Slejko


Ljubitelji kulinarike se boste na kuharskih delavnicah vsak mesec naučili pripraviti jedi različnih tematik. Udeleženci boste na delavnicah aktivno sodelovali, zato bo vaša kuharska izkušnja še slajša. Delavnice potekajo na zabaven način, v prijetnem okolju čajne učne kuhinje. Delavnice bo vodila vzgojiteljica Kristina, ki bo predajala svoja znanja in izkušnje iz sveta kulinarike. Dobra kuhinja se prične s skrivnostjo recepta. Sledi ustvarjanje, na koncu pa se kuharsko ustvarjanje konča s pogostitvijo in z uživanjem ob dobri hrani. Letos se bomo posvetili pripravi jedil iz različnih kontinentov.

Za udeležbo je potrebno imeti svoj predpasnik in dobro voljo za skupno ustvarjanje v naši kuhinji! 😊

Termin: 1x mesečno.
Mentorica: Kristina Slejko